Поезия в есента

Моята есен

Един дъждовен есенен ден в Ловеч

15:33 – Един дъждовен есенен ден в Ловеч
Един дъждовен есенен ден в Ловеч:
18.11.2007 г
Поглед от крепостта

Ловеч

// Share

ЛОВЕЧ
Ловеч е разположен в предпланински район, на двата бряга на река Осъм. Ловеч представлява един своеобразен баланс между планинския и равнинния релеф. На изток е обграден от 250 метрово плато, върху което се намира

паркът Стратеш и завършващо с архитектурно историческия резерват „Вароша“ на югозапад, живописно заобиколен от хълма Хисаря и парка Баш Бунар.

Ловешката крепост

Покритият мост на Кольо Фичето над река ОсъмПокритият мост на Майстор Колю Фичето над река Осъм

Покритият мост на Кольо Фичето над река Осъм

Ловеч е едно от най-старите населени места в България. Следите от човешка дейност, открити по ловешките земи датират от най-дълбока древност, за което решаваща роля играе благоприятното разположение на града между планината и равнината, както и наличието на речно корито. Крепостта Хисаря, разположена върху хълма, носещ същото име, е мястото, на което през 1187 г. е подписан мирният договор с Византия и е обявена независимостта на България, с което официално се поставя началото на Втората Българска държава. През XII век Ловеч е голям търговски център и един от най-известните градове в България. Преди да стане български цар (1331 г.), Иван Александър от рода Шишман, син на деспот Срацимир и Елена, е бил деспот на Ловеч. Около 1324-1325 г. в Ловеч е роден българският цар Иван Срацимир като втори син на Иван Александър от първия му брак с влахинята Теодора Басараб.

Ловешка крепост

Крепостта Ловеч е разположена на десния бряг на река Осъм върху скалист хълм, известен днес като „Хисаря”. Тук реката прави голям завой, преди да навлезе в равнината. Билото не е равно, а се спуска в три тераси, горните две от които са заети от крепостта. На отсрещния бряг се намират пещерите „Васил Левски” и „Табашката”, в които са открити следи от човешко присъствие от късната старокаменна, новокаменната, каменно-медната и бронзовата епоха.

Първото заселване на хълма е станало през каменно-медната епоха. Селището е заемало главно горната тераса и части от долната.

В края на каменно-медната епоха селището на хълма било напуснато. Животът тук прекъсва за продължително време.

По време на римските завоевания в начав.лото на Ів вероятно то е преместено в равнинната северна част на днешния град. При започване на „варварските” нашествия в средата на ІІІ в. Селището е изнесено отново на хълма поради естествените условия за защита Вероятно след като селището от ранновизантийската епоха било разрушено, за известно време хълмът запустял.

Ловеч е крепостта, която спира византийските войски, предвождани от Исак ІІ Ангел, дошли на север от Балкана да усмиряват въстаналите българи, начело с братята Асен и Петър. Три месеца през 1187 г. Императорът престоява пред стените на крепостта, която се оказва трудно пристъпна. Той е принуден да сключи мир и се връща оратно. Така Ловеч се превръща в един от символите на възстановяването на Втората Българска държава.

Още за Ловеч:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87

Ловеч в един дъждовен ден - 18.11.2007

Автор: esen Категория: Туризъм
Advertisements

януари 31, 2008 - Posted by | Изкуство, Музика, Фотография

Все още няма коментари.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: